петък, 13 ноември 2009 г.

На НЕГО PR е му трябва!



Медиите създават героите на деня. Те имат власт, но и дават власт на този, който застава пред микрофона. Преди седем години всички медии цитираха един човек, даваха му думата по често, отколкото на министър - председателя и президента взети заедно. Журналистите го обичат, защото той говори много, макар че не винаги казва нещо.
Главният секретар на МВР се превърна в медийна звезда. Със стратегията "винаги на мястото на събитието" той се превърна в героя на масата българи, останали с впечатлението, че това е човекът, който си върши работата и винаги е на точното място в точното време.
Едно със сигурност не може да му се отрече на генерала, знае как да общува с медиите и съответно с обществото. Говори на народен език, на моменти прекалено народен, казва това, което хората искат да чуят. С една дума, един ден много успешно може да преподава PR в някои от "известните" български специалисти в тази област.
Събрал достатъчно инерция благодарение на медиите, главният секретар на МВР беше избран за кмета на столицата. Кметът, спец по всичко, безпроблемно се втурна да разрешава проблемите вместо с организиратата престъпност и поръчковите убийства, тези с боклука, бездомните кучета и недостатъчните детски градини. Как да не му завиди човек? От всичко разбира.
Проблемите на столицата се оказаха малки за възможностите на кмета и той реши да се захване с проблемите на държавата. Доста убедително лидерът на гражданите за европейско развитие на България спечели изборите. Без ясна политическа платформа, с неизвестни на никого лица и обещания, които биха трогнали само третокласници, новата партия пое управлението на страната. Дали с харизма,с добри PR стратегии, или просто защото българите сме овча нация, която чака своя спасител (в лицето на бившия охранител на Живков), но кметът стана министър - председател.
За първите сто дни от управлението си премиерът си писа много добър 5. Но за кое по-точно? Кое е толкова добре?
Премиерът продължава да присъства на всякакви официални откривания, било то на детски градини или нова отсечка на метрото (бившият столичен кмет обича да присъства на различни откривания, така както президентът обича военните паради).
Още в първите дни от встъпване в длъжност министър - председател заяви публично, че има сигурна информация, че от Брюксел щели да пуснат спрените фондове, което от Брюксел отрекоха. И ако това не е гаф? Но медиите продължават да не критикуват ходовете на новото правителство, дано тази търпимост скоро се изчерпа, защото от необективността губят самите медии. Много високо оценява началото на управлението си премиерът, но трябва да знае, че старата песен за тройната коалиция и Станишев му вършеше работа по време на предизборната кампания, сега той трябва да върши работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар